Fietsen met winterweer of gladheid

Fietsen met winterweer of gladheid

Aankomende week belooft erg koud te worden met grote kans op sneeuw en gladheid. Het is dan soms glijden en glibberen op het fietspad. Wij geven u in dit blog vijf tips om goed voorbereid op pad te gaan bij winterweer.

Tip 1. Let op uw banden

Met een glad wegdek is het beter om een breder bandoppervlak te hebben. Dit zorgt namelijk voor meer grip. Kijk voordat u op de fiets stapt goed of het profiel van de banden nog voldoende is en of er geen steentjes of ander vuil tussen zit. Dit gaat namelijk ten koste van uw grip op de weg.

Tip 2. Fiets niet door het fietsspoor van andere fietsers

Dit kan misschien als een verrassing komen, want fietsen door het spoor van anderen is makkelijker en biedt minder weerstand. Maar, een platgereden stuk kan juist heel glad zijn! Fiets om die reden door de verse sneeuw. Dit kan misschien stroef zijn, maar hier is de minste kans op gladheid. Blijf echter wel op het fietspad fietsen en let op voor de berm of eventuele stoepranden.

Tip 3. Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel

Met een aantal lagen zorgt u voor optimale voorbereiding en natuurlijk het aloude fietsgevoel. Het drie lagen systeem kan daarin handig zijn. De eerste laag bestaat uit onder- of thermokleding. Zeker wanneer u grote stukken fietst is dit prettig. De tweede laag bestaat uit een bovenshirt. Dit is de laag die u voorziet van warmte en isolatie. De derde en laatste laag is er een om de wind en regen te weren. Dit kan dus een windjack of een regenvest zijn.

Tip 4. Fiets in een zwaardere versnelling

Door in een zware versnelling te fietsen blijft u rustig op de fiets zitten en blijft het fietswiel stabiel.  Ook voor de elektrische fiets geldt: zet niet de maximale fietsondersteuning aan, want hierdoor verliest u het gevoel met het wegdek. Dit zorgt tevens voor minder controle over uw trapkracht. Zorg er dus voor dat u bewust trapt en het gevoel met de fiets behoudt.

Tip 5. Blijf op snelheid

We horen vaak dat wanneer er langzaam wordt gefietst, men niet valt… Dit is zeker niet zo. Des te hoe trager u fietst, hoe minder stabiel u bent. Is het dan de bedoeling dat u met hoge snelheden over het wegdek moet racen? Zeker niet! Dan bestaat de kans dat u gaat slippen of wegglijdt. Pas uw snelheid dus aan op de weersomstandigheden maar fiets niet te traag.

Social media

U kunt dit artikel eenvoudig delen via social media.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin