Fietsnieuws

Behulpzame MC-dealer

Gepubliceerd door Jan Verheijen
Op donderdag, 17 december 2015

Behulpzame MC-dealer

Vanwege de tweevoudige fietservaring naar en één vanuit Rome zou je denken dat mijn tweewielige passie al decennia bestaat. De echte verslaving is echter pas begonnen toen tien maanden geleden de Expressive SE Premium in beeld kwam. Hoe hevig het verlangen tegenwoordig is om een lekker stukje om te fietsen, bleek nog onlangs.

Inmiddels had mijn fiets er zo’n vierduizend elektrisch ondersteunde kilometers op zitten en vond ik dat mijn achterband aan vervanging toe was. De plaatselijke fietsenmaker gunde het bandje nog wel enkele maanden, maar omdat ik de laatste keer onderweg naar Rome tweemaal met lekrijden was geconfronteerd, leek me voorkomen beter dan genezen. Mijn fietsdrang, als ik het even zo noemen mag, nam maniakale vormen aan. Vanwege een carpale tunnel operatie aan mijn linkerhand had ik al enkele dagen geen ritje meer gemaakt en het verlangen naar een mooie herfsttocht werd steeds groter.

Behalve een stevig ingepakte linkerhand hield de vrees voor lekrijden me van de weg, maar na drie dagen was ik het helemaal zat. In mijn schuurtje hangt een eenvoudig setje katrollen en wat ander vernuftig spul om op een rijwiel wat opwaartse krachten uit te oefenen. Na enig gedoe lukte het me om met één hand mijn van tassen en accu bevrijde uiterst lichte metgezel omhoog te takelen. Oefening baart kunst en vrij vlot wist ik de -leeggelopen- band tussen de remblokjes door te manipuleren en kon ik behoedzaam -nog steeds met één hand- het achterwiel van de ketting bevrijden. Met behulp van drie bandenlichters haalde ik de band van het wiel en ook de binnenband hing vrij vlot aan een haakje dat normaal bedoeld is voor de fietspomp.

Toegegeven, ik hoefde niet extra voorzichtig te zijn met het verwijderen van de oude band, maar nu naderde het moment waar ik tevoren hevig mijn twijfels over had. Een nieuwe anti-lekband lag al enkele dagen klaar voor deze fervente doe-het-zelver. De bandenlichters bewezen weer goede diensten toen de eerste helft over het punt getrokken moesten worden waar nogal wat kracht voor nodig is. Daarna breng je gewoonlijk eerst het ventiel op z'n plek en duw je de binnenband in z'n omhulsel. Lastig met nog steeds één hand angstvallig op de rug. Net als bij de koffie-reclame van Kanis en Gunnink waarbij jaren geleden de tv-spot meldde: "vraag niet hoe het kan... het is zo", wist ik ook de tweede cirkel over de velg te trekken. Wiel met enige moeite weer op de goede plek, fiets laten zakken, snelspanner aandraaien en hevel omklappen. Band oppompen, even een zetje geven: ja hij loopt lekker, ventiel aandraaien en een proefritje maken.

‘Had je het ventiel even in en uit bewogen?’, vroeg MC-dealer John Theissen toen ik me na twintig kilometer ontspannen fietsen met een lekke band in Lichtenvoorde meldde. Kijk, dat was ik in de opwinding tijdens de eenhandige reparatie nou net vergeten. Nieuw binnenbandje erop, nu wel vakkundig geplaatst en verder ging de rit. Onplatbaar is echt wel onplatbaar, maar je moet weten hoe je het laatste stukje van de binnenband met ventiel op de juiste plek drukt. Nu weet ik er alles van. Én van razendsnelle service bij MC-dealers natuurlijk. Nou maar wachten op de zomer én op een sponsor voor nog één ritje Rome-Nederland. Maar dan elektrisch ondersteund, un’ esperienza particolare waarover ik hier tegen die tijd graag zal berichten.

Over de auteur
Jan Verheijen uit Gaanderen, 

Mijn liefde voor het fietsen is een laatbloeier. In 1998 maakte ik mijn eerste fietstocht naar Rome. Deze onderneming was ingegeven door het verlangen om de trip die mijn vader in 1928 maakte, na te fietsen. Zijn destijds geschreven reisverslag was een belangrijke leidraad bij mijn eerste grote tocht. Tegenwoordig maken mijn vrouw en ik regelmatig tevoren uitgestippelde dagtochtjes van rond 50 kilometer met een GPS-je op het stuur. Op de Expressive SE-premium hoop ik een fors aantal kilometers af te leggen.

 

Impressie

Gepensioneerd kunstdocent en Rome-fietser

MULTICYCLE

Bekijk onze nieuwe
collectie fietsen op de website

Social media

U kunt dit artikel eenvoudig delen via social media.