Fietstips

Fietsverlichting en reflectie op uw fiets? Dit zijn de regels!

Gepubliceerd door Multicycle
Op dinsdag, 11 oktober 2016

Fietsverlichting en reflectie op uw fiets? Dit zijn de regels!

Hoewel we de langste dag van het jaar inmiddels achter de rug hebben, is het nog steeds laat licht en vroeg donker. Belangrijk dus dat u nadenkt over de verlichting op uw fiets! Fietsverlichting is in het donker namelijk onmisbaar en draagt bij aan uw veiligheid en die van de weggebruikers om u heen. Maar hoe zit het nu eigenlijk precies met de regels voor fietsverlichting en reflectie? Wij vertellen het u graag!

Fietsverlichting en reflectoren verplicht

Als fietser bent u verplicht om in het donker én bij slecht zicht uw voor- en achterlicht aan te hebben. Ook moet de fiets reflectoren hebben op de wielen, banden, trappers of aan de achterkant.

Regels voor vaste fietsverlichting

De Rijksoverheid heeft enkele eisen gesteld aan fietsverlichting. Zo moet een licht voorop een fiets wit of geel zijn. Achterop een fiets moet het licht rood zijn. Daarnaast moeten de lampen recht vooruit/achteruit schijnen en mogen ze niet knipperen. Op al onze fietsen maken wij gebruik van veilige verlichting van Busch & Müller en Supernova. Deze verlichting voldoet aan de eisen die de Rijksoverheid stelt. Zo kunt u met een gerust hart óók in het donker op pad.

Regels voor reflectie op uw fiets

Ook wat betreft reflectie heeft de overheid regels opgesteld. Uiteraard voldoen onze fietsen ook aan deze eisen. Een fiets moet namelijk de volgende reflectie hebben:

  • Een rode reflector op de achterkant van de fiets;
  • Gele reflectoren op de trappers;
  • Witte of gele reflecteren op de wielen of banden.

Boetes voor rijden zonder licht en reflectie

Voldoet u niet aan de eisen, dan loopt u een kans op een boete. U kunt een boete krijgen als:

  • U fietst in het donker, schemer of bij slecht weer/zicht en uw voor- of achterlicht niet aan staat (boete bedraagt €55,-);
  • U fietst zonder reflectoren op de achterkant, trappers en wielen of banden (boete bedraagt €35,-);
  • Het fietslicht een andere kleur heeft, knippert of op een verkeerde plek bevestigd is (boete bedraagt €55,-).

Social media

U kunt dit artikel eenvoudig delen via social media.