Fietservaringen

Waar u op moet letten bij de aanschaf van een elektrische fiets

Gepubliceerd door Multicycle
Op maandag, 20 juni 2016

Waar u op moet letten

We begrijpen dat de aanschaf van een elektrische fiets niet makkelijk is. U kunt kiezen uit een groot aantal merken met verschillende specificaties. Ook de prijzen lopen vaak sterk uiteen. Maar hoe vindt u nu de e-bike die het beste bij u past? En waar moet u op letten bij de aanschaf?

Waar aankopen
Een e-bike is een complex product met veel mogelijkheden. Laat u daarom altijd deskundig adviseren. Kies een fietsenzaak waar u deskundig geholpen wordt, niet alleen tijdens de aankoop, maar zeker ook ná aankoop. Denk hierbij aan een tussentijdse software update, een onverhoopte storing of periodiek onderhoud. Voor fietsen van Multicycle adviseren wij u altijd een fiets bij een MC-dealer te kopen.

Gebruik

Ga altijd voor uzelf na waarvoor u de e-bike wilt gebruiken. Voor dagelijks gebruik, voor het maken van korte- of lange ritten, in een heuvelachtig landschap of voor woon-werk verkeer? En wilt u de fiets op een fietsendrager tillen? Voor een heuvelachtig landschap is een e-bike met krachtige middenmotor geschikt, maar dit maakt de fiets ook zwaarder in gewicht. Voor het Nederlandse vlakke landschap met veel wind is de voorwielmotor het meest ideaal. Kies altijd voor een lichte e-bike als u deze regelmatig op een fietsendrager wilt tillen. Heeft u weinig tijd voor onderhoud? Kies dan altijd voor een e-bike met naafversnelling en gesloten kettingkast.

Gewicht
E-bikes zijn door de motor en accu zwaarder dan een gewone fiets. Heeft u niet veel tilkracht of moet u voor het gebruik de e-bike vaak optillen? Kies dan een lichtgewicht model. Ook bij vervoer van de elektrische fiets(en) op een fietsendrager is gewicht belangrijk. Veel fietsendragers mogen maar tot 50 kg belast worden. Kijk ook altijd of het gewicht van de fiets, in commerciële uitingen, inclusief of exclusief accu vermeld is. Meestal haalt u de accu uit de fiets als deze op de fietsendrager wordt getild. Het gemiddelde gewicht van een e-bike van Multicycle is onder de 20 kg, exclusief accu. Hiermee behoren deze fietsen tot de lichtste in de markt.

Plaats motor
Iedere motor heeft zijn specifieke eigenschappen en rijdt daardoor anders. Ook de plaats van de motor heeft invloed op het fietscomfort, probeer dan ook de verschillende motoren: voorwiel-, of middenmotor uit tijdens een proefrit. Voorwielmotoren zijn relatief stil en licht van gewicht. Deze motor is uitermate geschikt voor het Nederlandse landschap met veel tegenwind. Een krachtige middenmotor maakt de fiets stabiel, maar wel iets zwaarder en is zeer geschikt in een heuvelachtig landschap.

Frame
Zoek een e-bike die u het mooist vindt qua kleur en design. Bij Multicycle zijn de lasnaden in het frame mooi weggewerkt. De meest voorkomende framesoorten zijn: heren, lage instap, extra lage instap en mixte (schuine buis). Soms is het voor mannen gemakkelijker om voor een lage instap te kiezen. De framemaat moet afgestemd zijn op uw lichaamslengte. Uw dealer kan u hierbij adviseren. 

Accu
De afstand die u kunt afleggen op een volle accu wordt bepaald door de accucapaciteit. Deze wordt uitgedrukt in Wh (Watt/Uur). Hoe meer kilometers u aflegt, hoe meer Wh u nodig heeft. Een fiets van Multicycle is voorzien van schakelhulp en verbruiksindicator in het display. U krijgt schakeladvies en u wordt geïnformeerd over uw stroomverbruik. Zo gebruikt u de energie van de accu zo optimaal mogelijk.

Versnellingen
E-bikes zijn verkrijgbaar met verschillende soorten versnellingen: naaf-, derailleur- of de automatische versnellingsnaaf. Voor ritten op korte afstand of licht recreatief gebruik, adviseren wij de onderhoudsarme naafversnelling met een gesloten kettingkast. Voor sportief gebruik of lange ritten kunt u het beste kiezen voor een derailleur of de automatische versnellingsnaaf, waarbij u altijd in de juiste versnelling fietst en niet meer hoeft te schakelen. De derailleur is dankzij het grote schakelbereik ook ideaal in een bergachtig landschap.

Maak een Proefrit!
Alleen door het maken van een uitgebreide proefrit kunt u ervaren en beoordelen of de e-bike geschikt voor u is! Let er altijd op dat een e-bike ook licht en soepel fiets zónder elektrische ondersteuning. Bij Multicycle kunt u eenvoudig een proefrit inplannen via de website. Dit kan bij een MC-dealer bij u in de buurt of in de showroom in Ulft. Plan hier uw afspraak.

Multicycle

Er is geen fiets die zo licht fietst als een MC. Fantastisch fietsen noemen we dat in Ulft en dat begint bij een fiets waarin alleen de allerbeste materialen zijn verwerkt. Daarnaast zijn MC's heel licht in gewicht en zien ze er fantastisch uit. Onze stijlvol en tijdloos ogende fietsen bezorgen u zorgeloos en comfortabel fietsplezier.

Collectie

Social media

U kunt dit artikel eenvoudig delen via social media.