Fietservaringen

Levensduur accu elektrische fiets

Gepubliceerd door Multicycle
Op woensdag, 08 juni 2016

Er wordt momenteel flink in de media gecommuniceerd

over de kwaliteit en de levensduur van accu’s op elektrische fietsen. De e-bike heeft voor tienduizenden bezitters een onaangename verrassing: de accu geeft na een paar jaar de geest.

Vooral mensen die 's winters hun fiets niet gebruiken zijn de dupe van de uitvallende accu's. Als de accu in een koude berging ligt, gaat de kwaliteit met sprongen achteruit. Ook een langere tijd blootstellen aan vol zonlicht kan catastrofale gevolgen hebben op de levensduur van een accu. Klachtenforums op internet staan vol met verhalen over peperdure accu's die net na de garantietermijn van 2 jaar de geest geven.

Langere levensduur van de accu
Iedere accu is aan slijtage onderhevig, dat is een natuurlijk proces. Dit betekent dat na verloop van tijd de capaciteit van iedere accu afneemt. De juiste omgang en behandeling van de accu kunnen ervoor zorgen dat de levensduur van de accu wordt verlengd. Extreme temperaturen en langere perioden zonder opladen kunnen ervoor zorgen dat de accu sneller slijt.

Tips voor een langere levensduur
Om de levensduur van uw accu te verlengen, geven wij u de volgende tips:

  • Probeer uw accu regelmatig, in ieder geval eens per 2 maanden, op te laden. Het is niet nodig om uw accu constant aan de lader te houden op het moment dat u de fiets niet gebruikt, dat kan zelfs een nadelige invloed hebben op de levensduur van de accu.
  • Stel uw accu niet bloot aan hoge temperaturen (>40°C) of open vuur. Ook blootstelling aan vol zonlicht kan ervoor zorgen dat de interne temperatuur van de accu zeer hoog oploopt.
  • Houd de accu uit de buurt van water.
  • Bewaar de accu altijd op een vorstvrije plek. De accu kan het best bewaard en opgeladen worden op kamertemperatuur (>10°C). Indien het niet mogelijk is een gehele fiets op een vorstvrije plaats neer te zetten, dan kunt u de accu uit de houder van de fiets nemen en op een gunstige plaats bewaren.
  • Leg een lege accu nooit voor lange tijd (bijv. enkele maanden) weg zonder hem eerst op te laden.
  • Laat uw accu en lader niet te lang in het stopcontact als hij vol is (behalve als hij in de winterslaapfunctie staat).
  • Het beste kunt u uw accu pas opladen als deze bijna leeg is (ca. < 30%).
  • Laat de lader nooit aangesloten op de accu, als u de stekker van de lader niet in het stopcontact heeft aangesloten.

Winterslaapstand
Multicycle heeft een aantal slimmigheden in de technologie gebouwd waardoor de levensduur van de accu aanzienlijk kan worden verlengd. Zo hebben onze accu’s een winterslaapfunctie. Wanneer u de fiets langer dan 1 maand niet gebruikt, dan kunt u deze functie inschakelen via het display. U kunt vervolgens de accu aan de lader in het stopcontact laten. De lader zal uw accu in een optimale laadtoestand houden tussen circa 60-70%. Bij deze laadtoestand is de slijtage van uw accu minimaal.

Slaapstand
Tevens zijn onze fietsen voorzien van een slaapfunctie. Deze functie schakelt de accu na 15 minuten automatisch uit als de fiets niet wordt gebruikt en u per ongeluk vergeten was de sleutelschakelaar uit te zetten. Zo loopt de accu niet onnodig leeg.

Schakelhulp en verbruiksindicator
 De schakelhulp en verbruiksindicator in het display geven u schakeladvies tijdens het fietsen. Zo gebruikt u de energie van de accu zo optimaal mogelijk.

Meer informatie
De juiste omgang en het juiste onderhoud van uw accu kunnen ervoor zorgen dat de levensduur van uw accu aanzienlijk wordt verlengd. Wij wensen u veel fietsplezier met uw Multicycle fiets!

Multicycle

Er is geen fiets die zo licht fietst als een MC. Fantastisch fietsen noemen we dat in Ulft en dat begint bij een fiets waarin alleen de allerbeste materialen zijn verwerkt. Daarnaast zijn MC's heel licht in gewicht en zien ze er fantastisch uit. Onze stijlvol en tijdloos ogende fietsen bezorgen u zorgeloos en comfortabel fietsplezier.

Collectie

Social media

U kunt dit artikel eenvoudig delen via social media.