Fietsnieuws

Elektrische fiets-wensen

Gepubliceerd door Jan Verheijen
Op zaterdag, 16 januari 2016

Elektrische fiets-wensen

'Heeft-ie een verwarmd zadel? En de handvatten, kun je die vóór je gaat fietsen op temperatuur brengen?' Dergelijke stomme vragen kreeg ik te horen toen ik me weer eens onder de mensen begaf. 'Ik mis de ruitenwissers' ontbrak er nog maar aan. Wat mensen allemaal verwachten van een elektrische fiets. Natuurlijk blijven er altijd wensen, reële dus. Zo hoopte ik mijn fietske te kunnen toevoegen op de iPhone-app mijn vrienden. In de bijsluiter had ik namelijk ergens gelezen dat-ie met een antidiefstal chip is uitgerust en met ‘Zoek mijn vrienden’ kan ik anderen die daartoe toestemming geven in het hele land en ver daarbuiten op mijn telefoon volgen. Vriend Fietske kan echter geen toestemming geven. Klinkt raar, maar wellicht breng ik iemand van de technische afdeling bij Multicycle hiermee op een idee. 

Stel, ik zeg stel, dus het volgende voorbeeld is louter hypothetisch. Nogmaals stel, ik ben zo dronken als een ... vul zelf maar in. 'Een stuk in de fiets' noemen we dat in de Achterhoek. Voor alle duidelijkheid vertel ik even dat alcoholische versnaperingen aan mij als zoon van een kunstschilder en een waardin vreemd genoeg helemaal niet besteed zijn. Stel dus, ik ben apezat, helemaal de weg kwijt en ik wil mijn elektrische fiets terugvinden. Slecht voorbeeld, want met een borrel op mag je evenmin fietsen als autorijden. 

Ik probeer het op een andere manier. Stel, ik heb mijn fiets geparkeerd in een voor mij onbekende willekeurige stad. Met twintig sloten vastgemaakt aan een hek bij de gracht. Ja, ben daar een beetje gek, zal hem zomaar ergens neerzetten zonder bescherming van de ME of andere zwaarbewapende overheidsinstelling. Goed verankerd dus, want zo’n topper lijkt me gewild. Ik drink twee straten verder bij cafe 'Bolle Jan' een colaatje, loop de brug over, ga links af, dan weer rechts voor een patatje van Adje en zoek dan de dichtstbijzijnde bioscoop teneinde wat verstrooiing te vinden in een mooie Tiroolse natuurfilm. Weer een zuiver verzonnen voorbeeld dus. Na afloop nog een colaatje (light!) en dan terug naar mijn Expressive SE Premium. 

Maar-waar-stond-ie-ook-weer? Ik klik op mijn smartphone, kan moeilijk zeggen iPhone want dan maak ik sluikreclame, en ...zoef daar verschijnt op de plattegrond een lichtpuntje dat in helderheid toeneemt naarmate ik dichter bij mijn rijwiel geraak. Het beeld wordt almaar feller, tot het hele scherm verlicht is en voilà... ik word wakker met een enorme bult op mijn hoofd. Gestoten aan het nachtkastje! 

Ben benieuwd of zo’n droom in de toekomst nog steeds bedrog zal zijn. Dat van die voorverwarmde handvatten en het verwarmde zadel hoeft van mij nou ook weer niet. 

Maar als het zou kunnen…

Over de auteur
Jan Verheijen uit Gaanderen, gepensioneerd kunstdocent en Rome-fietser.

Mijn liefde voor het fietsen is een laatbloeier. In 1998 maakte ik mijn eerste fietstocht naar Rome. Deze onderneming was ingegeven door het verlangen om de trip die mijn vader in 1928 maakte, na te fietsen. Zijn destijds geschreven reisverslag was een belangrijke leidraad bij mijn eerste grote tocht. Tegenwoordig maken mijn vrouw en ik regelmatig tevoren uitgestippelde dagtochtjes van rond 50 kilometer met een GPS-je op het stuur. Op de Expressive SE-premium hoop ik een fors aantal kilometers af te leggen.

Impressie

'Ik mis de ruitenwissers' ontbrak

MULTICYCLE

Bekijk onze nieuwe
collectie fietsen op de website

Social media

U kunt dit artikel eenvoudig delen via social media.