Fietsnieuws

Geslacht

Gepubliceerd door Jan Verheijen
Op woensdag, 06 april 2016

Geslacht

Er bestaat enige verwarring -in ons landje, maar ook internationaal- over het geslacht van de fiets. Hoor je nou te zeggen: 'ik heb hem of ik heb haar in de schuur gezet?' en is het 'hij heeft' of 'zij heeft een lekke band?'  Vage gedachten voor het begin van de lente, maar leuk om over na te denken nu het toch slecht weer is.

Italianen spreken van 'la bicicletta', meestal afgekort tot la bici. Volkomen duidelijk dus. Duitsers houden zich wat meer op de vlakte, of zo je wilt, wat onzijdig met 'das Fahrrad'.  Ook worden 'das Radl,' 'das Zweirad' en in de omgangsspraak 'das Stahlross' wel gebezigd, terwijl de Fransen gewoon om de hete brij heen draaien door de ene keer 'la bicyclette' en dan weer 'le vélo' van stal te halen. Ook wij Nederlanders zijn draaikonten want jawel, naast dé fiets heet het beestje in officiële documenten hét rijwiel. Geeft niets, ik stel het alleen maar vast. Voor een krachtig beroep op vaderland en vorstenhuis om hier verandering in aan te brengen is deze kwestie niet zorgelijk genoeg.

Dat zeg ik nu wel, maar dat is niet helemaal waar. Zo maakt de uitdrukking 'op een oude fiets moet je het leren' de bedoeling van de spreker alleen maar onduidelijker. Wordt hier nou een vrouwtjes- of mannetjefiets bedoeld? Minstens zo verwarrend is 'Wat heb ik nou aan mijn fiets hangen?' Graag zou ik dat veranderen. Heb je het gevoel dat je meedoet met het leven.

Afrikaners hebben voor fiets de vrolijk klinkende omschrijving: 'voertuig met twee wiele wat aangedryf word deur pedale te trap.' Omdat zij alleen het lidwoord 'n en die'  kennen -'n fiets of die fiets en 'n voertuig of die voertuig- worden we hier helaas ook niet wijzer van. Officieel, volgens het 'Groene Boekje', is fiets mannelijk zowel als vrouwelijk. Wat meer duidelijkheid zou zeer wenselijk zijn.

Toen baron Karl Drais von Sauerbronn in 1816 de draisine bedacht, een loopfiets met houten wielen, had je dat taalprobleem niet. Draisine eindigt op '-ine' en dat klinkt vanzelf vrouwelijk. Denk maar aan blondine, concubine, Christine, maar ook (in de) contramine, aspirine en strychnine. Ik teken daar meteen bij aan dat ik geen innige band heb met die laatste stof in het algemeen. Met Christine daarentegen weer wel.

Nu ik toch een beetje aan het dwalen ben door dit soort nutteloze gedachten, kom ik bij de mogelijkheden van de loopfiets. Af en toe ben ik nostalgisch in de weer. Het is natuurlijk eeuwig jammer dat iemand ooit de fietsketting heeft uitgevonden. Wat een mogelijkheden zouden er geweest zijn voor de elektrisch ondersteunde draisine. Op het plaatje zie je dat voorop zelfs ruimte genoeg is voor het plaatsen van een MC-accu. Verder voor een lekker groot zadel met uiteraard superzachte vulling, liefst iets uit de ruimtevaartwereld. Houten wielen hebben geen banden en geen ventiel. Draisine is dus hartstikke vrouwelijk en bovendien milieuvriendelijk.

Stel je voor: een mooie fietsdag met een melkchocoladewikkel-blauwe lucht, lekker strak en zonder regen. Loopfietsbroek aan, vrolijk jasje erbij, hoedje op en karren maar. Motortje in voor- én achterwiel en je hoeft zelfs helemaal niet meer mee te loopfietsen.

Het woord 'geslacht', zoals in de kop van dit blogje, kan overigens leiden tot een geheel ander misverstand. Zo schijnt ooit iemand op zijn belastingformulier bij 'Geslacht:' te hebben ingevuld: 'met kerstmis twee kippen'.

Over de auteur
Jan Verheijen uit Gaanderen, gepensioneerd kunstdocent en Rome-fietser.

Mijn liefde voor het fietsen is een laatbloeier. In 1998 maakte ik mijn eerste fietstocht naar Rome. Deze onderneming was ingegeven door het verlangen om de trip die mijn vader in 1928 maakte, na te fietsen. Zijn destijds geschreven reisverslag was een belangrijke leidraad bij mijn eerste grote tocht. Tegenwoordig maken mijn vrouw en ik regelmatig tevoren uitgestippelde dagtochtjes van rond 50 kilometer met een GPS-je op het stuur. Op de Expressive SE-premium hoop ik een fors aantal kilometers af te leggen.

Impressie

vrolijk jasje erbij, hoedje op en karren maar

MULTICYCLE

Bekijk onze nieuwe
collectie fietsen op de website

Social media

U kunt dit artikel eenvoudig delen via social media.