Fietsnieuws

Pure fietsnostalgie

Gepubliceerd door Jan Verheijen
Op woensdag, 28 oktober 2015

Pure fietsnostalgie

In de bondsrepubliek Duitsland kom je regelmatig bordjes tegen met het opschrift dat aangeeft waar de  koningin woont. Ze zijn best een beetje jaloers op ons omdat wij zo'n mooi -made in Argentinië- exemplaar hebben. Misschien heeft vrijwel elk Duits dorp daarom wel een namaak-Königin. En een Schützenkönig natuurlijk.  We waren op weg naar het voor ons inmiddels welbekende, om nog even in koninklijke termen te blijven, Kitsch-‘paleis’. Stel je voor: een deels tussen bomen verscholen, druk bezocht etablissement vol prullaria met als enig doel je nostalgische sentimenten te prikkelen en je onder het genot van een hapje en drankje over te halen tot aankoop van dat ‘moois’. 

Tijdens ons eerste bezoek enkele jaren geleden, werden echter uitsluitend onze zenuwen geprikkeld en konden we zelfs met moeite spontane vluchtneigingen onderdrukken. Tegenwoordig leiden diep verborgen masochistische neigingen ons steeds weer naar deze plek die met niets te vergelijken is. Je moet je voorstellen... alhoewel, zoiets kun je je in je wildste fantasieën niet voorstellen. Klik maar eens op de  hieronder getoonde plaatjes:

Werkelijk alles wat je hier ziet is te koop. Waarschuwing vooraf: pinbetaling is niet mogelijk! Een speciale attractie vormt in alle vertrekken van het Hans-en-Grietje-huisje de ronduit unieke achtergrondmuziek. Je hoort uitsluitend mierzoetgevooisde citerklanken. Daaraan moet je wennen maar alleen daarom al is deze fietsexpeditie naar het ongekende edelkitschcentrum zeer bijzonder. Om de muzak te ontvluchten, is zelfs toiletbezoek niet afdoende. Ook daar hangen luidsprekers die deze unieke geluidsgolven onverdroten blijven verspreiden. Enigszins problematisch misschien voor tere muzikale zielen, maar de Kuchen en ook de warme spijzen die het woudcafe verstrekt, maken veel goed. De zitplekken buiten zijn helemaal zonder auditieve opdringerigheid.

Binnen, in een bonte aaneenschakeling van kruip-door-sluip-door kamertjes, volgestouwd met visuele valkuilen die een nimmer aflatende aanval doen op je goede smaakpapillen, zou Jan de Bouvrie onmiddellijk een hartverzakking krijgen. Dit, als het ware visuele bordeel van kleinburgelijke en dwangmatige decoratiedrang, moet je echter beslist eenmaal in je leven gezien hebben. Cafe Waldsee in Werterbruch ligt ongeveer tien kilometer voorbij het grensstadje Anholt. Wie durft nog na de voorgaande beschrijving? Een mooi stukje fietsen is echter goed voor de gedachten en de weg er naartoe biedt in ieder geval een aangenaam fietstochtje. Vanuit Ulft loopt langs de Oude IJssel en richting de grens een uniek fietspad van waaruit bijzonder veel moois van de Achterhoek is te zien. 

Niet ver van de plek van bestemming kon ik een beeld vastleggen dat bij mij een heel ander historische gevoel opriep. Ik werd aangenaam verrast bij de aanblik van een rijwiel dat volgens de eigenaar aangeschaft was in 1992. De witte fiets stond achterop een caravan welke de laatste tussenstop maakte op weg naar Nederland. Dit ijzersterke model deed me terugdenken aan mijn eerste Multicycle van zelfs nog voor die tijd en deze gedachte toverde een glimlach op mijn gezicht. Als je het laatste plaatje van bovenstaande serie moet geloven, hecht men bij Cafe Waldsee eveneens veel waarde aan zo’n glimlach.

Over de auteur
Jan Verheijen uit Gaanderen, gepensioneerd kunstdocent en Rome-fietser.

Mijn liefde voor het fietsen is een laatbloeier. In 1998 maakte ik mijn eerste fietstocht naar Rome. Deze onderneming was ingegeven door het verlangen om de trip die mijn vader in 1928 maakte, na te fietsen. Zijn destijds geschreven reisverslag was een belangrijke leidraad bij mijn eerste grote tocht. Tegenwoordig maken mijn vrouw en ik regelmatig tevoren uitgestippelde dagtochtjes van rond 50 kilometer met een GPS-je op het stuur. Op de Expressive SE-premium hoop ik een fors aantal kilometers af te leggen.

Impressie

Werkelijk alles wat je hier ziet is te koop


MULTICYCLE

Bekijk onze nieuwe
collectie fietsen op de website

Social media

U kunt dit artikel eenvoudig delen via social media.