Fietsnieuws

Buitenlandse MC-fans

Gepubliceerd door Jan Verheijen
Op dinsdag, 26 mei 2015

Buitenlandse MC-fans

Voor de variatie had ik de Pinkster-fietsroute maar eens helemaal van het internet gehaald. Deze voorgeprogrammeerde luxe is voor mij vrij uitzonderlijk en voelde bijna als een geheel verzorgde cruisse. Met die laatste heb ik wel geen ervaring, maar een voorgefietste rit neemt je een boel werk uit handen. De makers hadden verzuimd bij hun prachtig uitgevoerde kaartje een GPS-versie online te plaatsen en dus moest ik die nog wel eerst op mijn computer natekenen. Niet onbelangrijk die voorpret, dus deed ik dit klusje met plezier. Aldus goed voorbereid én de GPS op het stuur, ging het met de fietsen op de fietsendrager naar het Duitse stadje Rhede. We kwamen voor de 'Weseke-route'. Het zonnetje deed z'n gloeiende best de voorspellingen van de weermakers zo goed mogelijk te laten uitkomen, maar gelukkig behoort een windjack tot onze standaard fiets-uitrusting. Niet geheel overbodig op deze derde zondag in mei.

Rhede is een stadje met interessante bezienswaardigheden zoals een chocoladefabriek, uiteraard verschillende Biergarten en uit ondervinding weet ik ook dat je hier tijdens jaarmarkten verleid wordt met producten uit een plaatselijke likeurstokerij. Vandaag was alleen het sportieve buitengebeuren van belang en daar moest het inwendige vertier grotendeels voor wijken.

Hoewel de tocht alleszins de moeite waard is om in z'n geheel te fietsen, geeft de plattegrond zoveel details dat je er desgewenst op elk moment van af kunt wijken. Langs de route ligt een aan ons land grenzend natuurgebied, het 'Burlo-Vardingholter Venn'. Daar rijd je over aan weerszijden hevig van bomen voorziene weggetjes die zo smal zijn dat iedereen die claustrofobisch gevoelig is, er nog een flinke dobber aan zal hebben. In geval van tegenliggers is het zaak even af te stappen, welk gebaar steeds weer met een vriendelijk 'danke schön' wordt beloond. 

In het eerste plaatsje waar we binnenreden staat een kasteel, burcht Oeding. Daar dichtbij was een alleraardigste ontmoeting met een viertal Duitse MC-rijders. Voor hen was het geen enkel probleem even met ons gezamenlijke 'Fahrradwunder' te poseren voor een fotootje. 'Multicycle ist der Mercedes unter den Fahrräder' liet ik me vertellen. Het gezelschap had nog meer lovende woorden voor de fietseigenschappen van ons favoriete merk en roemde vooral de lichtgewicht constructie. Omdat men min of meer suggereerde dat 'eine Lokalrunde' niet afgeslagen zou worden, moet ik toch eens informeren bij de MC-directie of er te praten valt over budget voor dergelijke publicitair interessante 'Begegnungen'...

We waren bijna op de helft van onze 54 kilometer lange tocht. Het vervolg ging in zuidoostelijke richting naar Weseke waar een fraaie neogotische kerk opdoemde. Dit plaatsje heeft ongetwijfeld verschillende bezienswaardigheden, maar wij trokken verder naar Gemen. Daar is een bijna helemaal door water omringd kasteel met barokke elementen. Onze rit maakt er een fraaie bocht omheen. Ook de natuur vierde de vrije Pinksterzondag uitbundig. Zo waren we getuige van drie of vier samen pinksterende families drijfsijsjes, zoals onze hoofdstedelingen ze zouden noemen. Als ornithologisch leek kom ik overigens ook niet veel verder dan 'wilde gans' en ben ik bang dat menig lezer met deze benaming niet 'ganz zufrieden' zal zijn. Mijn gevleugelde vriendjes gingen eveneens probleemloos op de prent, waarna ze stoer hun vaartochtje voortzetten. 

Voorbij het aan Gemen grenzende Borken reden we opeens onder een kabelbaan waaraan jongelui zich voortbewogen onder het roepen van 'Bahn frei'. Wij namen ons voor beslist nog eens met onze kleinkinderen naar 'KletterwaldBorken' terug te keren. Zij zullen zich ongetwijfeld net zo vermaken als de glunderende amateur-acrobaten die vandaag boven onze hoofden in de weer waren. Hierna volgde nog een prachtig traject langs de Bocholter Aa waarop opvallend veel wateractiviteiten.

Aan het eind van rit gingen de Fahrräder weer achterop de fietsdrager van mijn auto, zeventien jaar oud, maar toevallig wel 'de Multicycle onder de automobielen'. Morgen is er weer een Pinksterdag, 'der Zweite'. Dat kunnen de Duitse MC-rijders niet zeggen. Volgens mij 'ziehen' ze echter allemaal 'von Drees', dus kan er vast wel weer een dagje 'mit dem MC gestrampelt' worden.

Over de auteur
Jan Verheijen uit Gaanderen, gepensioneerd kunstdocent en Rome-fietser.

Mijn liefde voor het fietsen is een laatbloeier. In 1998 maakte ik mijn eerste fietstocht naar Rome. Deze onderneming was ingegeven door het verlangen om de trip die mijn vader in 1928 maakte, na te fietsen. Zijn destijds geschreven reisverslag was een belangrijke leidraad bij mijn eerste grote tocht. Tegenwoordig maken mijn vrouw en ik regelmatig tevoren uitgestippelde dagtochtjes van rond 50 kilometer met een GPS-je op het stuur. Op de Expressive SE-premium hoop ik een fors aantal kilometers af te leggen.

Impressie

reden we opeens onder een kabelbaan

MULTICYCLE

Bekijk onze nieuwe
collectie fietsen op de website

Social media

U kunt dit artikel eenvoudig delen via social media.