Fietstips

Fietsknooppunten, hoe werkt het eigenlijk?

Gepubliceerd door Multicycle
Op dinsdag, 14 oktober 2014

Fietsknooppunten, hoe werkt het eigenlijk?

Bent u op zoek naar een mooie route door Nederland of de grensstreken van Duitsland en België? Plan dan eens uw route met behulp van fietsknooppunten! Overal in Nederland vindt u ze en ook in de landen om ons heen wordt het knooppuntennetwerk groter en groter. Maar wat zijn fietsknooppunten nu precies? Hoe plant u een route met behulp van fietsknooppunten? Wat zijn de voordelen? En wat moet u doen wanneer er een bordje mist? Dat vertellen wij u graag in dit blog!

Wat zijn fietsknooppunten?

Waarschijnlijk heeft u de bekende bordjes wel eens gezien. Het fietsroutenetwerk bestaat uit verschillende fietsroutes die via knooppunten verbonden zijn. Deze knooppunten bevinden zich vaak op kruisingen van fietspaden. In Nederland zijn in totaal zo’n 7600 fietsknooppunten vastgesteld, waarmee u heel makkelijk zelf uw route en afstand kunt bepalen.

Hoe gebruikt u fietsknooppunten?

U kunt zelf beslissen welke route u fietst met behulp van fietsknooppunten. Bij elk punt bepaalt u welke richting u op wilt. De routebordjes die op elke kruising staan helpen u hierbij. De bordjes geven de route naar het aansluitende knooppunt aan, bijvoorbeeld rechtdoor naar knooppunt 29.  

U kunt op twee manieren een route vaststellen: tijdens het fietsen zelf of voorafgaand aan uw tocht.

Fietsroute vaststellen tijdens het fietsen

Allereerst kunt u tijdens het fietsen zelf beslissen welke fietsroute u volgt door van knooppunt naar knooppunt te fietsen. U fietst dan naar het knooppuntbordje waar u wilt beginnen. Op de bordjes staan pijlen die u kunt volgen naar de volgende. Na iedere kruising worden de bordjes herhaalt.

Fietsroute plannen met fietsknooppunten

Plant u liever de route vooraf? Dan kunt u gebruik maken van diverse fietsknooppuntkaarten die te koop zijn bij onder andere de ANWB. Daarnaast biedt de ANWB online een fietsknooppuntenplanner aan, waarin u eenvoudig uw route kunt uitstippelen.

Wat zijn de voordelen van fietsknooppunten?

Het grootste voordeel van de fietsknooppunten ten opzichte van de traditionele fietsroutes is dat u met de fietsknooppunten flexibeler bent. U bepaalt zelfs de route en de afstand. De meeste fietsroutes hebben een vaste afstand en vaste route.

Wat moet u doen als er een bordje ontbreekt?

Uiteraard kan het voorkomen dat er een fietsknooppuntbord ontbreekt. Merkt u dat er een bord mist of dat een bord beschadigd is? Dan kunt u dat melden bij het Landelijk Meldsysteem voor de bewegwijzering. De meeste meldingen worden dan binnen vier weken opgelost.

De mooiste fietsknooppuntroutes met uw Multicycle

Mooie momenten beleeft u op uw Multicycle. Kies zelf uw fietsknooppuntenroute en geniet van de prachtige natuur. 

Bekijk onze fietsroutes

Social media

U kunt dit artikel eenvoudig delen via social media.