Fietsnieuws

Feestje!

Gepubliceerd door Jan Verheijen
Op zondag, 19 oktober 2014

Feestje!

"Wat zeggen ze in Engeland tegen een lantarenpaal?" Het antwoord op deze vraag luidde in mijn jeugd: "Niks, want een lantarenpaal zegt ook niks terug." Dit grapje heeft een enorme baard en u zult het ongetwijfeld kennen. Toch zijn er nog steeds mensen die het idee aanhangen dat echt alle dingen een geest hebben en dat je daar dus ook mee kunt communiceren. Van een prinses die tegen bomen praat, kijkt tegenwoordig niemand meer op en wie heeft er nooit op zijn auto gescholden als die weigerde te starten? Animistisch denken noemen ze dat en zelf maak ik me er hier op deze plek ook wel eens schuldig aan.

Deze maand was mijn fietske precies een jaar oud. Nee, er was geen verjaarspartijtje, ook geen taart. Vind ik allemaal uitstekend. December heeft  de ‘r’ in de maand, maar ook de ‘c’ van calorieën. Bovendien komt januari met z’n goede voornemens er al weer aan. Even in de papieren gesnuffeld wanneer de grote dag nou precies was. De servicepas -let wel ik spreek dus niet over geboortebewijs nee, ben daar een beetje gek- is ondertekend door ‘Dirk’ en naast het pakbonnummer staat de datum van aflevering: 16-12-2014.

Vind dat allemaal wel een beetje sober, zonder dat ik goed kan uitleggen waarom. Natuurlijk kunnen ze bij MC niet bij de geboorte -oeps nou gebruik ik het woord toch- na het afmonteren van elke fiets dus, beschuit met muisjes laten aanrukken. Toch is het bestaan van mijn Expressive SE een klein feestje waard. Tenminste voor mij. Daarom wat bescheiden feestgedruis op onderstaand plaatje. Gevolg van een avondje spielerij op mijn fruitcomputer, een ander tijdverdrijf dat me mateloos boeit.

Wat heeft mijn fietske me afgelopen jaar gebracht? Ben van automobilist omgeturnd tot rijwielmobilist. Ik heb nog steeds een auto, maar ben toch vooral fietser geworden en hoop dat nog lang te blijven. Terwijl ik nog geen vier kilometer van mijn werk woon, was ik vroeger vrijwel nooit te bewegen deze barre tocht per fiets af te leggen. Ik schaam me, inmiddels vijf jaar gepensioneerd, een beetje dat te moeten toegeven, maar het is echt zo. Kan er dan ook niet onderuit enig enthousiasme te voelen omdat ik niet meer bij de benzineslurpers hoor. Aangename opluchting is het.

Regen, wind en de laatste dagen zelfs mini-stormpjes trotserend, heb ik het afgelopen jaar meer fietskilometers gemaakt dan kilometers per automobiel. Gelukkig was het meestal tijdens mooi weer.
Als dat geen reden is voor een feestje!

Over de auteur
Jan Verheijen uit Gaanderen, gepensioneerd kunstdocent en Rome-fietser.

Mijn liefde voor het fietsen is een laatbloeier. In 1998 maakte ik mijn eerste fietstocht naar Rome. Deze onderneming was ingegeven door het verlangen om de trip die mijn vader in 1928 maakte, na te fietsen. Zijn destijds geschreven reisverslag was een belangrijke leidraad bij mijn eerste grote tocht. Tegenwoordig maken mijn vrouw en ik regelmatig tevoren uitgestippelde dagtochtjes van rond 50 kilometer met een GPS-je op het stuur. Op de Expressive SE-premium hoop ik een fors aantal kilometers af te leggen.

Impressie

"Wat zeggen ze in Engeland tegen een lantarenpaal?"

MULTICYCLE

Bekijk onze nieuwe
collectie fietsen op de website

Social media

U kunt dit artikel eenvoudig delen via social media.