Fietsnieuws

Blije MC-rijders en kunstfietsen

Gepubliceerd door Jan Verheijen
Op zondag, 19 oktober 2014

Blije MC-rijders en kunstfietsen

Ik hoef geen verre reizen te maken om tevreden Multicycle-eigenaars te ontmoeten. Op precies twee kilometer afstand van mijn woning ontdekte ik dit echtpaar dat zich tijdens ons korte gesprekje uiterst enthousiast toonde over hun aankoop van inmiddels ruim dertig jaar geleden. Ze waren me kort daarvoor opgevallen omdat ik ooit op vrijwel hetzelfde witte model reed.

Het stel fietst bijna dagelijks en zij waren het er samen over eens nog lang niet aan elektrisch ondersteund rijden toe te zijn. Toen we al pratend op de tegenwoordig ook elektrisch fietsende Joop Zoetemelk terecht kwamen, vertelden zij enthousiast over de Duchenne Heroes, een fietsonderneming waar ze met hun Multicycle aan hadden deelgenomen. ‘Weliswaar helemaal achteraan, maar we hebben het gehaald.’

Het zijn ook niet de minste namen die zich inzetten voor kinderen met deze spierziekte. Duchenne-rijders maken een 700 kilometer lange fietstocht om gedurende zeven dagen een geldbedrag bijeen te fietsen voor het goede doel. Het echtpaar was enthousiast gemaakt voor deze actie door hun zoon.

Inmiddels heb ik zelf binnen twee jaar ruim achtduizend kilometer bijeen weten te fietsen, wat vooral te danken is aan mijn huidige hobby: het fotograferen van schilderijen van mijn vader. Daarvoor fietste ik de halve Achterhoek rond met als belangrijkste bagage mijn iPad en een camera. Dreigt de afstand honderd kilometer ruim te overschrijden dan neem ik voor de zekerheid de accu-oplader mee.

Mijn tochtjes leidden me zonder een enkel probleem van Winterswijk tot Hernen en van Gendringen tot Zutphen. Toen ik het echtpaar op de foto ontmoette, had ik net een portret uit Canada in mijn e-mailbox binnen. Hoewel een dergelijke afstand te overbruggen moet zijn, heb ik nog geen plannetjes om me zo ver van huis te wagen.

Een ritje naar een bepaald Amerikaans museum zou ik echter niet afwijzen. In Minneapolis kwam in 2015 iemand op het idee om voor een jubileum-expositie een drietal bijzondere fietsen te laten beschilderen. De verfraaiing van deze rijwielen was gebaseerd op de collectie uit het museum en heeft betrekking op het werk van Claude Monet, Frank Stella en een bijzondere auto, de Tatra T-87 uit 1936 van de Oostenrijkse ontwerper Hans Ledwinka. Deze kunstfietsen zou ik graag eens nader bekijken.

Misschien brengt dit de ontwerpers van MC op het idee om enkele fietsen over te spuiten in kleuren van beroemde Nederlandse schilders. Ik doe met plezier meteen maar een voorstel met een ode aan voormalig Achterhoeker Piet Mondriaan. Mijn eigen Expressive SE diende als model:

Over de auteur
Jan Verheijen uit Gaanderen, gepensioneerd kunstdocent en Rome-fietser.

Mijn liefde voor het fietsen is een laatbloeier. In 1998 maakte ik mijn eerste fietstocht naar Rome. Deze onderneming was ingegeven door het verlangen om de trip die mijn vader in 1928 maakte, na te fietsen. Zijn destijds geschreven reisverslag was een belangrijke leidraad bij mijn eerste grote tocht. Tegenwoordig maken mijn vrouw en ik regelmatig tevoren uitgestippelde dagtochtjes van rond 50 kilometer met een GPS-je op het stuur. Op de Expressive SE-premium hoop ik een fors aantal kilometers af te leggen.

Impressie

kleuren van beroemde Nederlandse

MULTICYCLE

Bekijk onze nieuwe
collectie fietsen op de website

Social media

U kunt dit artikel eenvoudig delen via social media.