Fietsnieuws

De handigste apps voor op je fiets

Gepubliceerd door Multicycle
Op donderdag, 11 december 2014

De handigste apps voor op je fiets

Nu steeds meer Nederlanders in het bezit zijn van een smartphone (bijna driekwart van de Nederlandse bevolking, zo blijkt uit onderzoek) groeit ook het gebruik van apps enorm. Tijd om eens te kijken naar het gebruik van apps in relatie tot fietsen.

Vooropgesteld: Het actief bedienen van een smartphone tijdens het fietsen is uit veiligheidsoogpunt natuurlijk af te raden.  Niet voor niets speelt bij 20% van de fietsongelukken het gebruik van een smartphone een rol. Uit deze problematiek  komt ook direct de eerste app voort die ik hier wil bespreken:  de app Fietsmodus is speciaal ontwikkeld voor een campagne tegen het gebruik van je mobiel op de fiets.  De app beloont je, als je fietsen en social media niet tegelijkertijd doet. Dat doet de app door je mobieltje in de zogenoemde 'fietsmodus' te zetten: dan ben je niet online en krijg je geen berichten binnen.  Door de fietsmodus in te schakelen maak je kans op prijzen als bioscoopkaartjes, t-shirts of een fiets. De app is te downloaden via de appstores of via www.fietsmodus.nl.

Sportieve apps
Voor de sportieve fietsers onder ons zijn er tal van apps waarmee je je prestaties kunt vastleggen en delen. Hoewel de naam anders doet vermoeden is Runkeeper hiervoor uitstekend geschikt. De app legt onder andere je afgelegde route, het gereden hoogteprofiel en de snelheid vast en je kunt bijvoorbeeld ook een hartslagmeter koppelen. Net als op Facebook kun je op Runkeeper ook vrienden toevoegen en zo elkaars prestaties bekijken en becommentariëren. Mocht je op zoek zijn naar nog meer roem, dan kun je je ritten ook heel eenvoudig delen op Twitter en Facebook ;-)

Een app die de laatste tijd sterk in opkomst is, is Strava. Strava lijkt qua functionaliteit op Runkeeper maar heeft als uniek extraatje het feit dat je bepaalde delen van een route kunt markeren als zogenaamde segmenten. Voor ieder segment wordt in Strava bijgehouden wie dit het snelst heeft afgelegd.  Dan ben je in Strava termen KOM (King of the mountain) danwel QOM (Queen of the mountain). Dat dit garant staat voor een hoge verslavingsfactor spreekt voor zich.

Fietsroutes
Ben je wat minder sportief aangelegd of wil je gewoon een stukje toeren, dan zijn er talloze apps waarmee je onderweg je route kunt bepalen. Eén van de bekendste op dit gebied is Route.nl. Deze app biedt meer dan 4500 gratis fietsroutes in Nederland en België en geeft ook informatie over bezienswaardigheden en horecagelegenheden.
 
De ANWB Fietsen app biedt een soortgelijke functionaliteit, zij het met wat minder (20) routes. Mocht je onderweg met pech stil komen te staan dan kun je via de app contact opnemen met de Wegenwacht Fiets Service.  Je hebt de mogelijkheid om een abonnement te nemen, dan krijg je 20 fietsroutes extra en heb je de mogelijkheid om zelf routes samen te stellen.

E-bikes
Een categorie zeker niet onvermeld mag blijven en die nog sterk in ontwikkeling is, zijn de apps van fabrikanten waarmee je kunt communiceren met je e-bike. In de appstore van Apple zijn bijvoorbeeld van Emerge en Smart dergelijke apps te downloaden. Een interessante ontwikkeling die we bij Multicycle uiteraard met grote belangstelling volgen.

Overige
Voor de rest ben ik niet heel veel spannende apps tegengekomen. Met de Fietserbond Meldpunt app kun je hindernissen die je onderweg tegenkomt (slecht wegdek, verkeerd geplaatste paaltjes) doorgeven. Ook andere klachten of ideeën kun je hier kwijt. Ik kwam ook nog de app Fietsfinder tegen waarmee je door heel Nederland fietsenwinkels en fietsenmakers kunt zoeken.

Impressie

kijken naar het gebruik van apps

MULTICYCLE

Bekijk onze nieuwe
collectie fietsen op de website

Social media

U kunt dit artikel eenvoudig delen via social media.