Fietstips

Fietsverzekeringen, een goed gevoel

Gepubliceerd door Multicycle
Op donderdag, 13 oktober 2016

Fietsverzekeringen, een goed gevoel

Wist u dat er jaarlijks ongeveer 100.000 keer aangifte wordt gedaan van fietsendiefstal? En dat is nog maar het topje van de ijsberg, want niet iedereen doet aangifte. Het werkelijke aantal gestolen fietsen wordt geschat op zo’n 450.000 per jaar! De meeste van deze fietsen worden bij mensen thuis gestolen, zo blijkt uit onderzoek van de Fietsersbond. Het kan daarom verstandig zijn om uw fiets te verzekeren tegen diefstal. Maar is een fietsverzekering nou écht nodig? En welke soorten verzekeringen zijn er? U leest het hier.

Is een fietsverzekering nodig?

Het antwoord op deze vraag kan niet beantwoord worden met een simpele ‘ja’ of ‘nee’. Het afsluiten van een fietsverzekering is een persoonlijke keuze. U moet voor uzelf nagaan wat u wilt. Wilt u maandelijks een bedrag betalen en er zeker van zijn dat bij diefstal de schade wordt vergoed? Of wilt u geen maandelijkse kosten en het risico lopen dat u bij diefstal zelf de schade moet betalen? Denk van te voren goed na over wat de gevolgen van uw keuze zijn.

Wat ook een rol speelt is het risico op diefstal. De kans dat een fiets wordt gestolen in een drukke stad met weinig fietsenstallingen is groter dan in een omheinde tuin met afgesloten schuur in een rustige streek. Ook de waarde van uw fiets kan een rol spelen. Het is logischer om een premium e-bike te verzekeren dan een tweedehandse fiets.

Welke soorten fietsverzekeringen zijn er?

Er zijn verschillende manieren waarop u uw fiets kunt verzekeren. Er zijn drie soorten verzekeringen:

  1. Een aflopende verzekering, waarin u in één keer de volledige premie betaalt. In dat geval bent u bijvoorbeeld voor de komende drie tot vijf jaar verzekerd.
  2. Een doorlopende verzekering, waarin u maandelijks of per half jaar een premie betaalt. Het voordeel hiervan is dat u weinig premie kwijt bent wanneer uw fiets in de beginperiode wordt gestolen.
  3. Een volledig casco verzekering, waarbij de verzekering niet alleen uitkeert bij diefstal, maar ook bij schade door brand, vallen en aanrijdingen. Wees u ervan bewust dat er vaak wel sprake is van een eigen risico.

Welke aanbieder moet ik kiezen?

Bij iedere verzekering die u afsluit merkt u dat er veel aanbieders zijn. Iedere aanbieder heeft zijn eigen tarieven en voorwaarden. Premies kunnen ook per regio verschillen. Ook is er soms een verschil in de manier van uitbetalen. Sommige verzekeraars kiezen ervoor om een bedrag uit te keren en andere verzekeraars geven u een nieuwe fiets. Ga voor uzelf na wat u wilt en wat voor u belangrijk is.

Veilig op pad met uw Multicycle

Uiteraard is voorkomen altijd beter dan genezen en is een veilig slot ontzettend belangrijk. Daarom hebben wij al onze fietsen voorzien van het veilige AXA Victory slot. Dit is een ringslot dat tot maar liefst vier keer zo sterk is als gewone sloten. Het AXA Victory slot in combinatie met een AXA insteekkabel of kettingslot zorgt ervoor dat u de fiets ergens aan vast kan zetten.  Dit biedt minder kans op gelegenheidsdiefstal. Uiteraard kunt u zelf ook stappen ondernemen om fietsendiefstal te voorkomen. Daarover leest u meer in dit blog.  

Collectie

Social media

U kunt dit artikel eenvoudig delen via social media.